Soorten prenten


Grafiek is een fascinerende kunstvorm die gebruik maakt van verschillende druktechnieken om unieke en expressieve afbeeldingen te creëren. Hier zijn de belangrijkste en meest voorkomende technieken die je kunt ontdekken in onze collectie.

 Ets

Etsen, voor gedetailleerde zwart-witafbeeldingen, worden gemaakt op metalen platen bedekt met was. Met een etsnaald tekent de kunstenaar een afbeelding op de plaat, waarna deze in zuur wordt ondergedompeld. Het zuur reageert alleen met de plekken waar het was is weggekrast, waardoor dieper en donkerder lijnen ontstaan. De plaat wordt vervolgens bedekt met inkt en afgepoetst, waarna een vochtig papier erop wordt geperst. Het papier drukt zich in de ingesneden lijnen, wat resulteert in prachtige afdrukken met geëtste lijnen op papier.

 Lithografie

 

Lithografie, een eeuwenoude en arbeidsintensieve techniek, begint met een tekening gemaakt met vette inkt of krijt op een (kalk)steen. Water en vet stoten elkaar af, dus na het aanbrengen van een mengsel en het verwijderen van de tekening met terpentine blijft het vet van de inkt achter. Vervolgens wordt de steen nat gemaakt en blijven alleen de plekken waar inkt heeft gezeten droog. Ten slotte wordt inkt aangebracht en hecht deze zich alleen aan het droge gedeelte. Voor meerdere kleuren worden aparte stenen en inkten gebruikt, wat resulteert in unieke en kleurrijke litho-afdrukken.

 

Zeefdruk

De zeefdruktechniek maakt gebruik van sjablonen en zeefgaas om inkt op papier aan te brengen. Een sjabloon wordt op het papier gelegd en bedekt met fijn zeefgaas. Inkt wordt aangebracht op het zeefgaas en met een rakel verdeeld over het sjabloon. De inkt drukt zich door de open delen van het sjabloon op het papier, waardoor kleurrijke en gedetailleerde afdrukken ontstaan. Voor elke kleur wordt een nieuw sjabloon of zeef gebruikt, waardoor zeefdrukken veelzijdig en levendig zijn.

Houtsnede

Houtsnede, de oudste vorm van afdrukken, werkt als een stempel waarbij alleen de verhoogde delen worden gedrukt. De kunstenaar tekent een afbeelding op een stuk hout en gutst vervolgens de tekening uit met speciale gutsen. Inkt wordt aangebracht op de houtsnede met een inktroller, waarna een vel papier erop wordt gelegd en met een pers wordt gedrukt. De verhoogde delen van de houtsnede drukken zich af op het papier, wat resulteert in unieke en karakteristieke afdrukken.

Geniet van de diversiteit en schoonheid van grafiek!