Zo blijft een prent mooi


Als je een prent hebt aangeschaft, wil je deze natuurlijk zo mooi mogelijk houden. Vier belangrijke tips hoe je moet zorgen voor je kunstwerk:

Tip 1: houd de prent voorzichtig vast

Prenten zijn kwetsbare werken dus je moet er voorzichtig mee omgaan. Pak ten alle tijden een prent aan twee zijkanten vast zodat er geen knik in het papier kan ontstaan. Je kunt het beste de hoekjes vasthouden zodat de rest van het werk niet vies kan worden. 

Tip 2: laat de prent zorgvuldig inlijsten

Misschien wel de belangrijkste tip om je prent zo lang mogelijk mooi te houden, is om het werk zorgvuldig te laten inlijsten. Ga niet zelf aan de slag met goedkope lijsten, maar bezoek een gerenommeerde lijstenmaker. Deze kan de prent op de juiste manier monteren, met de juiste materialen die nodig om je prent niet te beschadigen. Misschien niet de goedkoopste optie, maar wel de beste. 

Tip 3: vermijd zonlicht en vocht

Wanneer je een prent aan de muur wilt hangen, hang hem dan niet in het zonlicht of op een vochtige plek. Zo voorkom je dat het werk gaat verkleuren en er bruine vlekken op kunnen ontstaan. Hang je nieuwe prent dus op een vochtvrij en schaduwrijk plekje in je huis!

Tip 4: kies de passe-partout zorgvuldig

Let goed op bij het uitkiezen van een passe-partout: neem er een die zuurvrij is. Zuur kan namelijk zorgen dat er gele vlekken komen op het werk. Ga daarnaast ook niet knippen in je vel om het in een kleiner kader te laten passen.